Mag ik (blad)muziek downloaden?
Het downloaden van muziek is uitsluitend toegestaan bij muziek voor eigen gebruik en mag alleen uit een legale bron. Veel muziekwerken worden gratis aangeboden op zogenaamde P2P-netwerken (onderlinge gebruikers-netwerken). Als je gebruik maakt van dit soort netwerken voor het downloaden heb je grote kans dat je uploadt zonder toestemming van de rechthebbenden. Het overgrote deel van de muziek die wordt aangeboden P2P-netwerken is afkomstig van illegale bronnen.
Mag ik (blad)muziek uploaden?
Muziekwerken en andere auteursrechtelijk beschermde werken mogen slechts ter beschikking worden gesteld met toestemming van de rechthebbenden. Indien je muziek wilt uploaden dan moet je hiervoor toestemming hebben van de rechthebbenden (de componisten, tekstdichters en muziekuitgeverijen). Dus dat loopt in de meeste gevallen via Buma en Stemra.
Mag ik bladmuziek kopiëren?
Zonder toestemming bladmuziek van auteursrechtelijk beschermde werken kopiëren mag uitsluitend indien de kopie voor eigen gebruik is en je al een legaal origineel exemplaar in bezit hebt. In alle andere gevallen is het fotokopiëren van auteursrechtelijk beschermde werken zonder toestemming van de rechthebbenden verboden.
Mag ik gebruik maken van streamingdiensten voor commerciële doeleinden?
Het aantal aanbieders van streaming muziek groeit gestaag. Via deze muziekdiensten is het mogelijk om op je computer of mobiele telefoon gestreamde muziek te beluisteren. Je wordt dan geen eigenaar van de muziek, maar je mag deze dan wel beluisteren. Buma/Stemra sluit met deze aanbieders overeenkomsten om ervoor te zorgen dat de componisten, tekstschrijvers en uitgevers van deze muziek een eerlijke vergoeding krijgen voor het gebruik hiervan.
Momenteel heeft Buma/Stemra een overeenkomst met onder andere de volgende aanbieders:
Spotify, Youtube, Rara, Sony, Omnifone, Xbox Music, Deezer, Last.fm, Rdio, Ziggo, 22 tracks. Deze aanbieders hebben alleen een overeenkomst gesloten met Buma/Stemra voor het aanbieden van streams voor privé gebruik. Commercieel gebruik is niet toegestaan.
Publiek toegankelijke plaatsen zoals: winkels, restaurants, cafés, bioscopen of bedrijfsruimtes mogen geen gebruik maken van de hierboven genoemde streaming-diensten.
Voor meer informatie hierover of vragen kan contact opgenomen worden met Buma/Stemra opnemen via: 023-7997999
Ik wil muziek opnemen, maar niet alleen voor mezelf. Mag dat?
Als het gaat om auteursrechtelijk beschermde muziek, dan heb je hiervoor toestemming nodig van de maker van de muziek. Stemra verleent die toestemming voor alle muziekauteurs en uitgevers die lid zijn. Zo betalen platenmaatschappijen vooraf aan Buma/Stemra een vergoeding voor het reproduceren van muziek. Hetzelfde geldt onder andere voor omroepen en producenten van achtergrondmuziek of videofilms of voor een koorvereniging die bijvoorbeeld eenmalig een cd opneemt ter gelegenheid van een jubileum.
Ik wil muziek draaien in het openbaar. Mag dat zomaar?
Als je muziek wilt draaien in je winkel, horecazaak of op kantoor, dan heb je toestemming nodig van de maker van die muziek. Hetzelfde geldt als je muziek wilt gebruiken voor een radio- of tv-programma of tijdens een concert of theatervoorstelling. Buma verleent die toestemming voor alle muziekauteurs en -uitgevers die aangesloten zijn. Nadat je een vergoeding (licentie) hebt betaald, kun je de muziek gebruiken. Meer informatie. Ook voor het gebruik van muziek op bijvoorbeeld een personeelsfeest of een schoolavond is toestemming nodig voor muziekgebruik. Alleen voor gratis toegankelijk muziekgebruik binnen familie- of vriendenkring is geen toestemming nodig.
Waarom moet ik mijn werk bij Buma/Stemra aanmelden?
Wanneer de muziekstukken niet zijn aangemeld, is een auteursrechtverdeling moeilijk op te stellen. Soms kan Buma/Stemra uit andere informatie (bijvoorbeeld van de gegevens van een cd) een verdeling opstellen. Maar deze informatie klopt niet altijd. Over titels die niet zijn aangemeld, kan géén commentaar worden ingediend.
Hoe kom ik er achter wie de auteur, componist, tekstdichter of muziekuitgever van een muziekstuk is?
U kunt hiervoor de titelcatalogus van Buma/Stemra raadplegen.
Voor het openbaar maken van muziek heb ik te maken met Buma. Voor het vastleggen van muziek met Stemra. Kan ik ook met beide te maken krijgen?
Ja, dat kan. Een voorbeeld hiervan is muziekgebruik op internet. Op een website leg je muziek vast (waarvoor je met Stemra te maken hebt) en via internet maak je het openbaar (waarvoor je bij Buma moet zijn). Ook omroepen hebben met zowel Buma als Stemra te maken.
Hoe weet Buma dat een muziekwerk ergens live is gespeeld?
Voor live muziek geldt dat de uitvoerende artiesten bij Buma/Stemra aanmelden welke muziek ze bij hun liveoptreden hebben gespeeld. Dit kan via de portal van Buma en via speciale formulieren. Voor Buma is dit belangrijk, want zo kan vastgesteld worden over welke werken vergoedingen moeten worden verdeeld.