
Classical:NEXT is een internationale conferentie en netwerkbeurs met live showcases, met als doelgroep de klassieke muziek professional. Dit jaar vindt deze plaats van 17 tot en met 20 mei in de Doelen, Rotterdam.
Enkele statistieken:
– De beurs trok vorig jaar 1.200 bezoekers uit 46 landen
– 700 bedrijven zijn vertegenwoordigd, verdeeld over 76 stands,
– 60 vertegenwoordigers van orkesten
– 270 labels, 80 sprekers, 210 artiesten
Kortom: Classical:NEXT is een bijzondere gelegenheid om het netwerk in de klassieke muziek te versterken.
Maria Alejandra Castro (Promotie manager Deuss Music) heeft vanaf de eerste editie in 2012 de beurs meegemaakt:
“Elk jaar groeien de bezoekersaantallen met name aan de kant van de uitvoerenden. Orkesten en ensembles van over de gehele wereld, dus ook buiten Europa, komen naar Rotterdam. Classical:NEXT blijft tot 2020 gehuisvest in de Doelen, en dat maakt het interessant om de komende jaren op steenworp afstand op internationaal niveau te netwerken .
Het programma is zeer divers, en je kunt makkelijk in- en uitlopen bij een conferentieonderdeel. Als maker of producent is het mogelijkheid om je project aan programmeurs en zalen te pitchen. Hiervoor moet je je natuurlijk ruim van te voren opgeven. Er is een beursgedeelte, waar ensembles, labels en landen zich presenteren. Daarnaast is er een live showcaseprogramma, waar het ‘gewone’ publiek ook bij kan zijn. Dit laatste onderdeel zal de komende jaren uitgebreid worden als onafhankelijk publieksfestival met de titel “Seriously?”.
Nederlandse muziek- en brancheorganisaties zijn ook vertegenwoordigd en hebben een eigen stand: de Dutch Pavilion. Dit is een meeting point, ingericht om af te spreken met gasten met beperkte ruimte voor flyers, CD’s en informatie. Brancheorganisaties die hieraan meedoen zijn Nieuw Geneco, Dutch Culture, Donemus en Deuss Music.
Als u besluit om naar de beurs te gaan, raad ik u aan om dit ruim van te voren te regelen. De tarieven zijn fors, per persoon zijn de prijzen € 290 voor de early birds, € 400 als u op het laatste moment besluit te gaan.
Een belangrijk onderdeel is het maken van afspraken met de deelnemers. Deze kunt u vinden op de website, er is ook een intern gedeelte waar je kunt inloggen voor aanvullende informatie. Behalve het maken van afspraken met potentiële klanten of partners, is het interessant om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het klassieke muziekveld. Als muziekuitgever heb ik tot nu toe weinig directe resultaten gezien, maar ons netwerk is stevig gegroeid en waarschijnlijk plukken we pas op langere termijn hier de vruchten van.”