Vind
Vind Menu

De digitalisatie van bladmuziek: Donemus

De ontwikkelingen in de digitalisatie van bladmuziek zijn in volle gang. De vraag naar digitaal beschikbare bladmuziek neemt toe en uitgeverijen zullen hierop moeten inhaken.

Donemus, uitgeverij voor contemporaine klassieke muziek, runt sinds 2013 een 5-talige online webshop met aanbod van zowel hard copies als downloadbare PDF’s. Het bedrijf heeft ruim 13.000 werken in haar catalogus en beschikt over ongeveer 100.000 PDF bestanden. De nadruk ligt op Nederlandse composities.

Hoe werkt Donemus precies? Een kort gesprek met directeur Davo van Peursen:

Wanneer is er sprake van verkoop en wanneer van verhuur?
“Donemus biedt werken in de verkoop en verhuur aan. Een werk is te koop óf te huur. Koopwerken zijn composities tot en met 7 musici. Van verhuur is sprake wanneer een werk is geschreven vanaf 8 musici, tot en met de grote orkestwerken. Koopwerken en huurwerken zijn in hard copy en downloadbare PDF’s verkrijgbaar. Klanten krijgen 50% korting op de PDF’s en er is bovendien geen sprake van portokosten. Grootrecht werken zoals opera’s, ballet en muziektheater zijn alleen te huur en niet via de webshop te verkrijgen. De klant kan ons een mail sturen met alle benodigde informatie en op basis daarvan wordt een contract opgesteld. Na ondertekening kan de klant kiezen tussen fysiek materiaal of PDF downloads.”

Hoe werkt de verhuur van PDF’s precies?
“De software voor onze website en webshop hebben we zelf laten ontwikkelen en is specifiek afgestemd op onze business. Klanten betalen een licentie voor het gebruik van de bladmuziek. De prijs is gebaseerd op het aantal pagina’s van de compositie en het aantal uitvoeringen. De klant betaalt dus ook een bedrag per uitvoering. Op iedere pagina van het werk staat de datum of data van de gelicenseerde uitvoering(en) vermeld. Mocht er nog een uitvoering bijkomen, dan kan de klant opnieuw een licentie aanvragen en ontvangt daarvoor weer nieuwe partijen met datum van de uitvoering vermeld in de PDF’s.

Bij koopwerken wordt er een klant-specifiek watermerk gedrukt in de PDF, op hoogte van het paginanummer. Door deze maatregelen ontstaat er een drempel om de bladmuziek illegaal te kopiëren.”

Waar wordt het meest om gevraagd: hard copies of PDF’s?
“Ongeveer 60% van onze klanten vraagt nog steeds om fysiek materiaal maar er is een lichte stijging te zien in de vraag om PDF’s. Hoewel PDF’s goedkoper zijn, is deze service nog wel onderhevig aan 21% BTW. Bij fysieke bladmuziek is dit 6% BTW.”

Hoe controleert Donemus illegaal gebruik van haar muziek?
“Naast de afdruk van het watermerk en de uitvoeringsdatum in de PDF’s, bekijken we ook op de websites van de orkesten wat er uitgevoerd wordt. De meeste aanvragen komen van professionele orkesten. Zij geven hun uitvoeringen netjes op. Het komt ongeveer één keer per jaar voor dat we uitvoeringen tegenkomen die niet gemeld zijn aan ons.”

Zijn er nieuwe digitale ontwikkelingen waar Donemus zich op richt?
“Een PDF is in essentie een statisch en plat fenomeen. We hebben zojuist een contract getekend met neoScores, zodat we de klant nog beter kunnen bedienen in het gebruik van PDF’s. Naast hard copies en PDF’s kan de klant straks ook materiaal downloaden met meer mogelijkheden en een flexibelere lay-out.  Middels Music XML kan de klant bladmuziek makkelijker in- en uitzoomen, delen laten afspelen en beluisteren, of de laatste maat op een pagina naar de volgende pagina laten verspringen. Dit zijn enkele voorbeelden van wat neoScores biedt. We willen deze service voor dezelfde prijs als onze reguliere PDF’s aanbieden.”

Heb je nog tips voor andere muziekuitgeverijen?
“De ontwikkelingen op het gebied van digitalisatie gaan niet supersnel. De grote orkesten blijven voorlopig nog van papier spelen. De veranderingen zie je momenteel vooral in de kamermuzieksector.
Probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden. Het kost enorm veel tijd, geld en energie om zelf software te ontwikkelen. Aanhaken bij bestaande platforms is een goed alternatief.”

Voor meer informatie, bezoek de website: www.donemus.nl