Vind
Vind Menu

Nieuwjaarsconcerten Nederlands Blazersensemble

Date: 31/12/2015 - 03/01/2016

De Nieuwjaarsconcerten van het Nederlands Blazers Ensemble zijn inmiddels net zo onlosmakelijk verbonden met nieuwjaarsdag als skischansspringen en de Weense wals. Een verrassend muzikaal feestje, met onverwachte gasten van over de hele wereld, bijzondere verhalen en nieuwe composities van jonge componisten.

Het Nieuwjaarsconcert van dit jaar heeft als thema IN G*DSNAAM!. Op de schilderijen van Jheronimus Bosch wemelt het van de vreemde wezens: griezelige, wriemelende monsters, half vogel, half mens, deels reptiel. Ze komen uit de lucht vallen, of kruipen uit een ei. Een fantastisch stripverhaal? Nee, Bosch had een heel serieuze boodschap: leef volgens de regels van God, anders loopt het slecht met je af.

Geloven in God: al eeuwenlang brengt het mooie en verschrikkelijke dingen met zich mee. Prachtige tempels, kerken en moskeeën, eindeloos veel mooie muziek, meeslepende verhalen… Tegelijkertijd worden er nog altijd oorlogen gevoerd in naam van God, waardoor miljoenen mensen van huis en haard verdreven zijn.

Net als ieder jaar schreef het NBE een wedstrijd uit voor componisten t/m 18 jaar. De blazers nodigden jongeren uit om een stuk te schrijven waarin ze hun God in het zonnetje zetten, of juist een loopje met hem (of haar) nemen. De winnaars spelen op 1 januari hun compositie samen met NBE.

Meer info