Vind
Vind Menu

Interview Johan de Meij

In 1988 ben ik gestart met mijn uitgeverij Amstel Music, en was daarmee één van de eerste ‘self publishing composers’. Het was een cruciaal jaar, waarin ik eerst mijn baan kwijtraakte als muzikant bij de Amsterdamse Politiekapel, het proefspel won als trombonist bij Orkest de Volharding, en de première mocht beleven van mijn eerste grote werk, de Symphony No. 1 The Lord of the Rings.

Het is altijd mijn opzet geweest om uitsluitend eigen composities en bewerkingen uit te geven. Dat is – op twee uitzonderingen na – nog steeds het geval. Ik heb een aantal werken van de Deense componist Søren Hyldgaard in mijn catalogus, en onlangs zijn daar een paar bewerkingen van Anthony Fiumara bijgekomen. Maar ik heb altijd de wens gehad om het fonds ‘klein maar fijn’ te houden: 155 uitgaven in 29 jaar is daar het bewijs van.

Naast de bladmuziek heb ik ook een eigen cd label, Amstel Classics, met inmiddels 21 cd’s. Mijn eerste publicatie, Symphony No. 1 The Lord of the Rings, is nog steeds met afstand het meest gespeelde en meest verkochte werk. Amstel Music wordt wereldwijd gedistribueerd door de Hal Leonard Corporation, die vestigingen heeft over de gehele wereld. De eerste jaren deed ik alles zelf vanuit mijn huis in Amsterdam-Watergraafsmeer: het inpakken en verzenden van de bladmuziek en cd’s, de promotie, en de facturering. Al vrij snel vond ik een distributeur in Amerika, Ludwig Music in Cleveland. In 1995 werd het eerste contract gesloten met Hal Leonard voor de distributie in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. In het jaar 2000 nam De Haske Publications in Heerenveen de distributie en promotie over voor de rest van de wereld.

Na de overname van De Haske door Hal Leonard MGB zit de gehele distributie een promotie dus onder één dak. Daar wordt vanaf januari 2017 de Amstel Rental Catalogue aan toegevoegd, met 35 titels, hoofdzakelijk voor symfonieorkest.

Na mijn emigratie naar de Verenigde Staten in 2008 kwam een einde aan mijn loopbaan als trombonist. Sindsdien leg ik me volledig toe op het componeren en arrangeren, het dirigeren in alle uithoeken van de wereld, en natuurlijk het runnen van de uitgeverij. En dit alles nog steeds met veel plezier en toewijding – ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en voel me daardoor een gezegend mens!

Johan de Meij

Amstel Music BV

Johan de Meij

(op de foto: Ruud Pletting en Johan de Meij van Amstel Music op de Midwest Exhibit in Chicago)